Prevention mot fästingsbett

 ZeroBugs Human skickar enligt tillverkaren ut signaler som avvisar fästingar.

Prevention mot fästingsbettUndvik att gå i högt gräs.


När du rör dig i ett område där det kan finnas fästingar bör du använda heltäckande klädsel. Stövlar och långbyxor eller skor med strumpor utanpå byxorna, med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften, och en tröja, nedstoppad innanför byxlinningen. Fästingar syns bäst på ljusa kläder.


Om du får en fästing i huden, ta bort den så fort du kan. Apoteket har ett praktiskt verktyg, men det går också med en rännsnara av sytråd. I nödfall långa naglar, pennkniv eller dylikt.


Om du lever utanför steril betongstadsmiljö och under fästingsäsongen bör du kontrollera hela din egen, din partners och dina barns kropp åtminstone varje kväll. Om du blivit biten kan du ha glädje av att använda apotekets testkit eller skicka fästingen till lab i Tyskland för att fastställa om fästingen bar på olika bakterier, virus eller parasiter. Du blir inte friskare, men du får en ledtråd om du senare känner symptom.


Torktumling med värme är ett effektivt sätt att avliva fästingar som sitter på filtar och kläder som man använt i fästingmarker.


Vitlök I vissa studier har man sett att människor som ätit vitlökskapslar varje dag under säsong fått färre fästingsbett, så att äta dessa under fästingssäsong kan ge ett skydd mot fästingsbett.


Spray Det finns flera olika sprayer mot fästingar man kan köpa i affären eller på apoteken (vissa kan man ha på barn under 3 år).


Hemmakokt fästingsmedel- 60ml tistelolja och 6ml (1 ml=25 dr) Eucalyptus citriodora i en roll on flaska . Oljan är ok att ha på sig i solen. Sen kan man ta 30 ml vatten och 10 dr Eucalyptus citriodora i en pumpflaska och spruta på sig och kläderna men det är flyktigt. Eucalyptus citriodora har de sett i tester att fästingarna inte gillar. Egengjord spray mot fästingar. Koka 1 liter vatten, ta av kastrullen tillsätt 1 knippe lavendel + 1 knippe citronmeliss, låt svalna, häll upp i sprayflaska, spraya ben innan man går ut.Andra insekter: Tyvärr verkar det som om andra blodsugande insekter också kan sprida borreliasmitta. Man vet att loppor, löss och sandloppor sprider bartonella och att den mjuka fästingen som är vanligast runt ekvatorn sprider fästingburen återfallsfeberborrelia recurrentis (liknande malaria). I våra skogar har vi hjortlusflugan / älgflugan som bits och kan sprida bartonella. Bromsar bits samt myggen som vi vet sprider Tularemi (harpest) och Ockelbosjukan (ett virus).

Hur man tar bort en fästing

Om du är smittad så donera inte blod!

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved