Testa fästingen

 

Testa fästingen om

den har infektioner

 

 

Ett lab som testar fästingen för vissa infektioner

 

Skicka in fästingen till:

 

MVZ Labor Ravensburg

Elisabethenstraße 11

88212 Ravensburg

Tyskland

 

tel +49 751 502-0

 

info@labor-gaertner.com

 

De kan testa fästingen för Borrelia, Rickettsia, Babesia, Anaplasma,

Bartonella, Coxielle burneti, Francisiella tularensis

 

Ny fästing hittad i Sverige – kan vara dödlig för hundar

 

Nu varnar forskare för en ny sorts fästing som hittats i Sverige och Danmark. Den kan vara dödlig för hundar och även sprida flera sjukdomar till människor.

 

– Vi blev överraskade, säger Rene Bödker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut till Sveriges Radio.

 

en nya fästing som hittats i Danmark och Sverige kallas för brokig hundfästing. Den har flyttat norrut i och med den globala uppvärmningen.

 

I pälsen på en skjuten guldschakal har forskaren Rene Bödker, från Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut, hittat 18 stycken brokig hundfästing, även kallade dermacentor reticulatus.

 

– Vi blev överraskade av att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene till Sveriges Radio.

 

Kommer från Polen

Fästingen har från början spridit sig från Polen och Baltikum till Nederländerna och England. Därifrån har den sedan spridit sig till Danmark och Sverige.

 

Klimatförändringen, ett ökat antal hjortdjur i Europa, effektivt rovdjursskydd och att hundar släpps för att springa fritt på rastplatser uppges vara anledningar bakom spridningen.

 

Dödlig för hundar

Och det kan vara läge att varna hundägare då den malarialiknande parasit som brokig hundfästing bär på kan ge hundar sjukdomen babesios, som i sin tur kan vara dödlig.

 

Förutom den fara som fästingen innebär för hundar kan den även sprida ett 40-tal sjukdomar som smittar människor och inte går att förebygga med vaccin i nuläget.

 

– Tyvärr är det nästan en övermäktig börda som läkare och annan sjukvårdspersonal har nu när de ska kunna skilja på alla de här olika mikroorganismerna som kan orsaka sjukdom hos människa. Det kommer hit nya arter hela tiden, säger professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.

 

Svenska fynd

Hittills har man hittat tre exempel på brokig hundfästing i Sverige. En hund som blivit smittad i Frankrike och två i naturen vid Kullen och Falsterbo i Skåne.

 

– Den ena var på en människa. De hade varit ute och promenerat och när de kom tillbaks till bilen kröp den på benet, berättar Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt för Sveriges Radio.

 

Till skillnad från de vanliga fästingarna som finns i Sverige trivs brokig hundfästing på öppna fält, i våtmarker och älvdalar.

 

Läs mer här

Forskare varnar: Ny fästing sprids nu i Sverige – kan innebära dödlig utgång

Nu har forskarna slagit larm om en ny fästing som hittats både i Sverige och Danmark. Att den har hittat hit är till följd av den globala uppvärmningen.

 

Fästingen sprider sjukdomar och nu varnas alla hundägare, eftersom den kan innebära dödlig utgång för husdjuren.

 

När forskarna gick igenom pälsen på en guldschakal så blev dom väldigt förvånade när de hittade 18 stycken fästingar.

 

I och med den globala uppvärmningen har fästingen tagit sig till Sverige och Danmark, så nu har forskare gått ut och varnat om den nya sortens fästingar som sprider sig i snabb takt.– Vi blev överraskade att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene Bødker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut till Sveriges Radio.

 

Fästingen jämförs som en malarialiknande parasit

Fästingen som kallas för Brokig hundfästing jämförs med en malarialiknande parasit. Förutom att den kan sprida upp mot 40 sjukdomar så kan den dessutom orsaka död hos våra husdjur.

 

Av denna anledning har nu forskarna gått ut med denna varning som framförallt riktar sig till hundägare

 

Fästingen som går under namnet Brokig hundfästing känns igen tack vare dens röd-bruna färg med ett vitt mönster som liknar en skalbagge. Brokig hundfästing trivs bäst i alvdalar, öppna fält och våtmarker.

Läs mer här

 

Så känner du igen brokig hundfästing

 

 

Fästingen kallas Brokig hundfästing,

och jämförs med en malarialiknande parasit.

Förutom att den kan sprida upp mot

40 sjukdomar så kan den orsaka döden

hos hundar, vilket gör att forskarna går

ut med en varning till alla hundägare.

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved