Borrelia & TBE i Media

BORRELIA - TBE - RICKETTSIA - ANAPLASMA/ERLICHIA - BABESIA - BARTONELLA - NEO-ERLICHIA - TULAREMI - BORRELIA MIYAMOTOI

Borrelia & TBE i media

Lång kamp för

rätt diagnos


Trötthet, yrsel värk och andningsproblem har följt Monika Holm i mer än 30 år. Hon har sökt läkarvård åtskilliga gånger, men först i Tyskland fick hon diagnosen borrelia.


En rullstol står hopfälld bredvid trappan som leder upp till Monika Holms lägenhet i centrala Ystad. Den behövs fortfarande ibland, men inte alls i samma omfattning som för några år sedan. Då fick Monika Holm bo hos sin mamma, hon var för sjuk för att klara sig ensam.


– Jag har kvar flera symtom men jag har perioder då jag känner mig betydligt bättre jämfört med innan. Nu kan jag ta promenader, tidigare var mitt liv väldigt instängt, säger Monika Holm.


Läs mer här

Sätter hoppet till TysklandGENEVAD Sedan 2012 har Håkan Fant, 38, i Genevad genomgått hundratals tester och skickats runt bland läkare i halva södra Sverige.


Gradvis blir han allt sämre men ingen har lyckats att lösa den mystiska sjukdomsgåtan.

Nu sätter han och familjen hoppet till en dyr behandling på en tysk klinik – som de själva måste bekosta.


Läs mer här

TBE-läkemedel

inom räckhåll


Den som drabbas av TBE blir inte bara sjuk. Mer än en tredjedel av de smittade får bestående besvär. Än så länge finns ingen bot, men svenska forskare kan vara det första TBE-läkemedlet på spåren.


Trots att allt fler svenskar vaccinerar sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation, ökar antalet som blir sjuka. Förra året rapporterades 288 fall till Smittskyddsinstitutet, vilket är den högsta noteringen hittills. För att få klarhet i varför fler smittas har Smittskyddsinstitutet inlett ett tvärvetenskapligt forskningssamarbete med ett antal svenska universitet. Tillsammans ska de undersöka samspelet mellan sjukdomsspridning, fästingförekomst och vilda däggdjur.


Läs mer här:

Fästingvirus muterar – blir mer aggressivt


Större variation i arvsmassan gör TBE-viruset mer aggressivt. En instabil RNA-sekvens i arvsmassan gör att viruset muterar. Det visar de två Örebroforskarna Magnus Johansson och Naveed Asghar, som kartlägger TBE-virusets arvsmassa


– Bakterier är ofta enklare att behandla. Virus interagerar med värden och lär sig snabbt att ta sig runt de hinder vi lägger i vägen, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet, som arbetar med molekylär och cellbiologisk TBE-forskning.


Läs mer här:

Så fälldes chefsläkaren av en liten fästingSören Wilhelmsson var chefsläkare i Nyköping, 58 år och fullt frisk. Men en liten fästing förändrade hans liv. Sedan 18 år tillbaka lever han med assistenter dygnet runt i sviterna av TBE.


Sören Wilhelmsson kan inte erinra sig själva fästingbettet. Men han minns att han plötsligt, mitt under semestern i huset på Åland, började känna sig risig. Det var slutet av 1990-talet och TBE-smittan var inte särskild utbredd, men desto vanligare på Åland.


– Jag trodde det var en vanlig infektion. Jag kände mig dålig och gick och la mig.


Läs mer här:

Håkan, 38, svårt sjuk

– familjen ber om hjälp


Efter ett ryggskott för fyra år sedan har fyrabarnspappan Håkan Fant i Laholm stadigt blivit sämre och sämre. Den svenska sjukvården har inte kunnat förklara orsaken till att en 38-årig man blivit oförmögen att arbeta eller att leka med sina barn.

Nu har vänner till familjen startat en insamling som ska finansiera en behandling i Tyskland.

– Egentligen har vi väldigt svårt att be om hjälp och att stå i fokus. Men det är så häftigt att se att det är så många som bryr sig om Håkan, säger hustrun Marie, 37.


Läs vidare här

Monika bar på oupptäckt fästingsmitta – i 30 år!


Under många år levde Monika med svåra symtom på borrelia, men alla prover visade negativt. Monika var nära att ge upp, tills hon kontaktade Borrelia- och TBE-föreningen. Rådet hon fick av dem kan ha räddat hennes liv.


Feber, värk, illamående och yrsel är bara några av symtomen. 49-åriga Monika Holm har länge känt att något varit fel i hennes kropp.


Men det skulle ta över 30 år innan hon fick rätt diagnos: borrelia och flera andra fästingburna sjukdomar.


Läs mer här

TBE kan förstöra livet

Ann-Christin Notfjell drev hästuppfödning men fick sluta med verksamheten när hon drabbades av TBE. I dag lider hon av trötthet och minnesförlust. Foto: Lena Magnergård


– Jag känner fortfarande inte igen mig själv, säger Ann-Christin Notfjell, i Stallarholmen.

För två år sedan drabbades hon av den fästingburna sjukdomen TBE. Sedan dess har livets förändrats.


Läs mer här: Journalisten Svante Lidén fick TBEDet var ingen krigssituation ute i världen, ingen jordbävning, ingen översvämnings-katastrof som fick den världsvane journalisten Svante Lidén på fall. Det var ett litet farligt kryp, ibland knappt synligt för blotta ögat. En svensk fästing.


Svante Lidén, erfaren reporter på Aftonbladet, har rest över jordklotet oräkneliga gånger. Han har träffat förre FN-chefen Kofi Annan, Sylvester Stallone och Roger Moore för att nämna några celebriteter. Han har flugit i stridsflygplan och åkt stridsvagn och han har autograf från Buzz Aldrin, den andre astronauten på månen.


Det har alltid varit fart och fläkt kring Svante och han har levt ett spännande liv. Men för snart fyra år sedan tvingades han lägga i en lägre växel. Orsaken var TBE, fästingburen hjärninflammation, som varje år drabbar ett par hundra svenskar. Hos de flesta läker sjukdomen ut av sig själv men för några, som i Svantes fall, blir symtomen mycket allvarliga.


Läs mer här:

Den farliga fästingen finns vid norra Bottenviken


En ny fästingart i Sverige har de två senaste somrar upptäckts i Haparanda och Kalix skärgård. Det är den fruktade taigafästingen som kan sprida en dödlig form av virussjukdomen TBE.

Än har inga sjukdomsfall upptäckts i norra Sverige.


– Än så länge har det upptäckts bara ett fall där taigafästningen bar på viruset TBE och det var på en fågel i Kalix skärgård, berättar smittskyddsläkaren Anders Nystedt från Region Norrbotten.


Eftersom inga människor har smittats av viruset rekommenderar inte heller Region Norrbotten folk att vaccinera sig mot viruset TBE.


Läs mer här:

Fick borrelia som liten – har varit sjuk i över 30 årFeber, värk och yrsel avlöser varandra


YSTAD. I stort sett hela sitt liv har Monika Holm känt att allt inte står rätt till i hennes kropp. Feber, värk och yrsel har i perioder avlöst varandra. Först i 40-årsåldern diagnostiserades hon med borrelia och flera andra fästingburna sjukdomar. Efter lång kamp har hon nu fått hjälp utomlands.

– Att man kunde bli så sjuk av borrelia trodde jag aldrig.

När Monika blev smittad är fortfarande oklart, men enligt hennes läkare på specialistmottagningen i Tyskland där hon till slut fick hjälp, har hon burit på smittan länge. Förmodligen mer än 30 år.

– Jag vet inte när jag blivit smittad. Förmodligen under tidig barndom och sedan kan jag ha blivit biten flera gånger genom åren, vilket spätt på smittan,  säger Monika Holm, i dag 49 år.

Monika minns sin tonår som en tid av kronisk trötthet och långa sjukdomsperioder.

– Jag var inlagd på sjukhus flera gånger för utredningar, men utan resultat. Läkarna kunde inte komma på vad som var fel, men jag var tröttare än de flesta andra, berättar hon.

Symtomen lärde hon sig leva med och under många år tänkte hon inte på dem, men så en dag 2011, förändrades allt.


Läs mer här

Håkan får ingen hjälp för sin sjukdom – nu har insamling startats för vård utomlands


Håkan Fant är sängliggande och troligen sjuk i borrelia men det finns ingen hjälp att få i Sverige utan han tvingas nu söka sig till Tyskland.


Helvetet startade för fyra år sedan för familjen Fant. Pappan i familjen, Håkan, drabbades av ryggskott och fick medicinering för problemet. Det ledde i sin tur till att ett virus som funnits i kroppen spreds och besvären blev bara värre och värre.

Läkarna i Sverige vet inte vad felet är men kiropraktorer och massörer som Håkan gått till tror det handlar om borrelia. Ett test gjordes i Sverige men det visade inte på att han var drabbad av den fästingsburna sjukdomen. Problemet är dock att Sverige inte har samma tester som andra länder och kan därmed missa borrelia i vissa fall.


Läs mer här:


 

Allt fler drabbas av tbe


Allt fler svenskar insjuknar i tbe, eller som man brukar kalla det i Sverige, fästingburen hjärninflammation. Bara mellan år 2007 och 2008 skedde en ökning med 24 procent av antalet personer som drabbades.


Ökningen av fästingsmittan tbe är särskilt tydlig i Stockholmstrakten men under det senaste året har man även sett en spridning av tbe till norra Sverige, bland annat har ett fall av tbe i Skellefteå rapporterats. Och enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, beror spridningen och tbe-ökningen på en rad faktorer.


– Anledningen till att vi ser en kraftig ökning av antalet tbe-fall beror delvis på en förbättrad diagnostik, en ökad observans bland läkare, allmänhet och media. Men det har även blivit en större andel tbe-smittade fästingar, och sen tror forskare att ett varmare klimat bidrar till att fästingarna sprids till norra delar av landet, säger Marika Hjertqvist.


Läs mer här:


4-åriga Elsa drabbades av TBE: "Aldrig kul att se sitt barn må dåligt"


TBE sprids av fästingar och kan leda till mycket svåra symptom.

4-åriga Elsa Grape missade vaccination och fick svåra symptom som hög feber, kräkningar och ljuskänslighet.

Mamma Linda och pappa Thommy stod helt maktlösa och trots att det nu gått ett år är dottern fortfarande inte återställd.

– Det är aldrig kul att se sitt barn må dåligt, säger pappa Thommy Grape till Hälsoliv.


Läs mer här:

Varför blir inte fästingen mer sjuk?

 

Frågan om varför fästingar är smittbärare av borrelia har undersökts av forskare i USA.


Varför blir inte fästingar mer sjuka av de smittor som de kan sprida till oss människor? Som borrelia till exempel? Det här är en av de frågor som forskarna i USA ställde sig.


För att vara smittbärare av borreliabakterier krävs att fästingarna kan försvara sig tillräckligt bra för att inte bli alltför sjuka och svaga. Men de får inte vara så bra på att försvara sig att de direkt tar kål på de bakterier som de bär omkring på.


Läs mer här:

Linda drabbades av rickettsia: Det kändes som en kraftig influensa


Efter att ha klappat en tam giraff på en djurpark fick Linda Forså huvudvärk och feber. Hon hade blivit smittad av rickettsia – en fästingburen sjukdom som lätt kan förväxlas med borrelia.


I dag mår Linda Forså bra och har inga sviter av den sydafrikanska fästingsjukan.


Linda Forså, 32, bor i Nyköping med sin son Emil, 5 år. Hon jobbar på SSAB i Oxelösund och är också fackligt engagerad. Vid en olycka på jobbet halkade hon i en trappa och fick en svår huvudskada som orsakade epilepsi.


Läs mer här:

Hon har sakta brutits ned av sjukdomen

Emma Mellblom, 29 år, är svårt sjuk i borrelia


Nu är hon på en klinik i Tyskland,efter att ha gått emot den svenska sjukvården och dess slutsatser. Behandlingen hon får är hennes sista hopp om livet.


I början av 2017 gav ett provsvar besked att Emma har den fästingburna infektionen borrelia. Det efter många år av symptom som värk, kramper och förlamning. Men det var inte den svenska sjukvården som ställde diagnosen. Den fastställdes genom en provtagning utvecklad i Finland.


Den svenska sjukvården – som vid sin provtagning inte hittat några tecken på att Emma hade borrelia – accepterar inte provsvaret på den alternativa provtagningen och ger därför ingen behandling.Det är därför som familjen gett sig av till Tyskland och Emma är nu inskriven på en klinik specialiserad på intravenös antibiotikabehandling mot borrelia. Familjen ser detta som Emmas sista chans att överleva. De räknar med att stanna i tre till fyra veckor. När vi talas vid på tisdagskvällen har hon just fått sin första behandling.


Läs mer här

Nu utvecklas ett vaccin mot borrelia


Ett vaccin håller på att tas fram mot fästingsjukdomen borrelia. I år görs de första testerna på människor.


Testerna är de första där vaccinet ges till människor och inte bara testas i djurförsök.


Thomas Lingelbach är vd på läkemedelsbolaget Valneva som ligger bakom vaccinet. Han räknar med att det ska vara färdigt för att kunna användas inom några år.


– Till år 2022 eller 2023 förväntar vi oss att ha ett vaccin på marknaden, säger Thomas Lingelbach.


Läs mer här:Ny karta ringar in riskområden för fästingsjukdomar


Fästingområden i Norden där risken att smittas av borrelia och TBE är högre ska märkas ut på en karta.


Nästa år kommer fästingkartor över stora delar av Norden, kartor där man i mobilen direkt kan se i vilka skogar och naturområden där det finns en högre risk för TBE-bärande fästingar.


– När man ska planera sin svamptur eller fågelskådning kan man ju välja ett område där risken för TBE och borrelia är lägre, om samma svampar finns där, säger projektledaren och epidemiologen Rene Bödker vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet.


Läs mer här:

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved

NYHETER

Nyheter 2021

-CDC Smittskyddsinstitutet i USA uppdaterar sina borrelia-siffror. De uppskattar nu 476,000 fall per år -- högst någonsin. Här är CDC-rapport

Nyheter 2020

-Ny forskningsstudie visar att borreliainfektion förändrar immunförsvaret så att

det attackerar de friska cellerna i människokroppen istället för borrelia bakterierna.

Borreliabakterierna har visat sig stoppa kommunikationen mellan dendritceller och T-celler , vilket normalt signalerar för ett svar mot utländska inkräktare.

Studien, utförd av forskare vid Johns Hopkins Lyme Disease Clinical Research Center ,

Läs mer här


-Studien finner att fästingar väljer människor framför hundar när temperaturen stiger

Forskarna lade en människa i en låda, en hund i en annan och såg vilka fästingarna föredrog

Läs mer här


-Professor Mark Soloski från Johns Hopkins University presenterade forskningen från SLICE studien och de ser att de personer som inte blir bättre på standardbehandlingen mot borrelia utan får långvarig borrelia, de har ett annorlunda svar från sitt immunsystem, de har speciellt tittat på hur T-cellerna reagerar. De vet ej varför ännu, men deras immunsystem skiljer sig mot de som blir friska.

I allmänhet verkar patienter med mildare symtom ha normala vita blodkroppar och levernivåer, medan patienter med fler symtom uppvisar låga lymfocyter (en typ av vita blodkroppar) och högre levernivåer. Dessutom har JHU-forskarna funnit att ett signalprotein särskilt T-cellkemokinet som kallas CCL19, förblir förhöjt i gruppen patienter som inte förbättras efter standardbehandling för borrelia. Hos 70-90% av patienterna som blir friska  efter behandlingen började CCL19-nivåerna återgå till normala 3-4 veckor efter behandlingen. Hos de långvarigt sjuka förblir CCL19 förhöjd ett år efter behandlingen.

Professor Soloski sa att det onormala immunmönstret de har sett hos patienter verkar vara förutsägbart för långvarigt sjuka i borrelia "som ett fingeravtryck." Forskarna spekulerar i att de förhöjda CCL19-nivåerna är ett resultat av en pågående immundriven reaktion.

Läs mer här


-Professor Monica Embers från Tulane University forskning förklarar hur Borrelia spirocheter aktiverar immunsuppression. Hennes forskning har noterat ett mönster där ett tidigt robust immunsvar (B-cell) svar förutsäger bättre kliniska resultat, medan fler patienter med kronisk borrelia har indikationer på nedsatt immunsvar. Läs mer här


-Yale-forskare har upptäckt ett protein som hjälper till att skydda människor från borrelia infektion, ett resultat som kan hjälpa till att diagnostisera och behandla denna infektion. Fikrig och hans kollegor undersöker om personer med högre nivåer av proteinet PGLYRP1 kan vara mindre mottagliga för infektion av  B. burgdorferi , vilket skulle hjälpa till att förklara varför vissa infekterade individer har bättre resultat. "Att stimulera människors förmåga att göra mer av detta protein kan hjälpa till att bekämpa infektioner", säger forskarna.

Läs mer här


-Dr Horowits: Dapsone + doxycyklin + rifampin mycket effektivt för kronisk borrelia med co-infektioner som bartonella och babesia Läs mer här


-Genomgång av de alternativ och terapier som cirkulerar  för borrelia-patienter med co-infektioner. Här underbyggt med statistik.

Läs här


-Fästingar gömmer sig gärna bland fallande löv Läs här 


-Vitlök skyddar mot fästingar enligt studie Läs här 


-Brev till alla vårdcentraler m fl i Sverige Läs här 


-I Sofias Änglar-

Läkarna sa att Robin led av psykisk ohälsa – blev förlamad av borrelia Läs här 


-Olika infektioner fästingen har manipulerar fästingens beteende Läs här


-Några fler kändisar har fått borrelia: 

Bella Hadids Läs här

Amy Schumer Läs här


-Fästingsäsongen 2020: Allvarliga sjukdomen glöms bort i pandemin Läs här


-THE NEED FOR AN ALTERNATIVE TO CURRENT ANTIBODY-BASED LYME DISEASE DIAGNOSTIC TESTS

by Timothy J. Sellati, Ph.D., Chief Scientific Officer, Global Lyme Alliance Läs här


-Medlemsträff  för att fira föreningens 15 år jubileum är flyttat till 30 april-2 maj 2021 Läs mer på sidan om Medlemsträffar


-EPA har godkänt nootkatone, som finns i cederträ och grapefrukt. Det avvisar fästingar, myggor och andra farliga insekter i timmar, men är säkert nog att äta. Läs mer här

- Brev till Läkartidningarna från föreningen Läs här på sidan


-Fästingbett orsakade 3 sjukdomar hos äldre kvinna

Läs mer här


-Borrelia burgdorferi hittades i bröstmjölk Läs mer här


-Varmare klimat lockar springande fästing från Afrika Läs mer här


-5 saker du inte visste om fästingar2020 riskerar att bli ett rekordår för fästingar i Sverige.  Läs mer här

-TBE-smittade Emil låg ett halvår på sjukhus Läs mer här 


-TBE utbrott pga opastöriserad ost i Frankrike

Läs här 


-Fästingparasiten babesia ökar i Sverige

Läs här


-Mild vinter = många fästingar Lyssna här


-Nyhetsbrev från North Tick ett forskningsprojekt Läs har på första sidan

Läs om projektet här


-Föreläsning om Babesia i sept i Lund Läs här

-Varannan fästing bär på borreliabakterie i södra Finland Läs här 


-En oväntad konsekvens av coronapandemin är att vi troligtvis kommer få se ett ökat antal TBE-fall det här året och nästa år.Läs här


-Hur skiljer jag tecken och symtom på akut borrelia-sjukdom från COVID-19? Läs här (engelska)


-Fårmjölk nytt sätt kartlägga fästingar med TBE-smitta. Läs här

-Azlocillin kan vara den potentiella läkemedelskandidaten mot svårbehandlad Borrelia burgdorferi sensu stricto JLB31 Läs här (engelska)

-Fästingar finns nu över hela landet och risken att drabbas av borrelia om man blir fästingbiten är nu lika stor var man än befinner sig i Sverige. Läs här 

-I år fyller föreningen 15 år


-Justin Bieber drabbad av borrelia och körtelfeber. Läs här 


-Den svenska sommarplågan fästingen brukar gå i dvala på vintern. Men när vintrarna blir milda, som den vi har nu, kan de ibland vakna i förtid. Läs här

Nyheter 2019

-Första fallen av miyamotoi-borrelios med meningit i Sverige

Miyamotoi-borrelios är en typ av återfallsfeber som orsakas av bakterien Borrelia miyamotoi. Läs här 


-Mycket borrelia hos taigafästingar i Norrbotten. Läs här 


-Professor: Parasitstekeln ger hopp om att fästingen kan bekämpas. Läs här


-Vilka bakterier som sprids av fästingar påverkas av fukthalten i miljön Läs  här


-Hade borrelia – ordinerades sjukgymnastik. Läs hela artikeln här


-Nätläkare misstog borrelia för utbrändhet. Läs hela artikeln här


-Tv-bagaren drabbad av livsfarlig sjukdomSébastien Boudet: han drabbades av den livsfarliga fästingsjukdomen TBE. Läs  här 


-TBE-fallen ökade på Gotland i sommar SVT Nyheter.

-Svante berättar om TBE-sjukdomen i ny bok – ”fruktansvärt”.Läs  här


- Oli Bragason, 48, fick TBE, fästingburen hjärninflammation.
I dag är han helt beroende av andras hjälp. Läs här


-Hob håller fästingarna borta från hunden med kokosolja. Läs hela artikeln här


-Dessvärre verkar nu den fruktade Tajgafästingen sprida sig i norra Sverige.Fästingen kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har startat en ny insamling av fästingar för att få mer information om deras utbredning i norr. Läs här


-ALMEDALEN 2019 Borrelia och TBE föreningen har varit i Almedalen i sommar och pratat med olika inom vårdsektorn, politiker mm samt spridit information och bla satt upp varningsskyltar som de som finns i tyska skogar, detta uppmärksammades och ordförande Janna Strandli blev intervjuad om fästingsproblemet Lyssna här


-Vad fästingsaliv gör för människokroppen. Fästingar använder sin saliv för att skapa en "sjö av blod" inuti sina värdar. Läs hela artikeln här (engelska)

-Fästingburna sjukdomen babesios ökar. Läs här


-Forskare efterlyser ovanliga fästingar. Skicka in. Läs hela artikeln här


-Disulfiram (Tetraethylthiuram Disulfide) vid behandling av borrelia-sjukdom och babesios: Rapport om erfarenhet i tre fall Läs här (engelska)

Nyheter 2018

-Fästingbakterie kopplas till ögonsjukdomTyfusliknande så kallade rickettsiabakterier som sprids av fästingar kan vara en förbisedd orsak till en del fall av hittills oförklarad inflammation inuti ögat, uveit. Läs hela artikeln här


-Ordförande Janna https://www.expressen.se/tv/nyheter/det-ar-svart-att-blir-av-med-borrelia/

Nyheter 2017

-En ny fästingart som kan sprida flera sjukdomar till människa och en dödlig hundsmitta har hittats i Danmark och Sverige. Läs här 


-Fick allvarligt hjärtfel av borrelia Läs  här


-Rickettsia helvetica utbredd i Sverige Läs r