Borrelia & TBE i Media

Borrelia & TBE i media

Sätter hoppet till TysklandGENEVAD Sedan 2012 har Håkan Fant, 38, i Genevad genomgått hundratals tester och skickats runt bland läkare i halva södra Sverige.


Gradvis blir han allt sämre men ingen har lyckats att lösa den mystiska sjukdomsgåtan.

Nu sätter han och familjen hoppet till en dyr behandling på en tysk klinik – som de själva måste bekosta.


Läs mer här

Lång kamp för

rätt diagnos


Trötthet, yrsel värk och andningsproblem har följt Monika Holm i mer än 30 år. Hon har sökt läkarvård åtskilliga gånger, men först i Tyskland fick hon diagnosen borrelia.


En rullstol står hopfälld bredvid trappan som leder upp till Monika Holms lägenhet i centrala Ystad. Den behövs fortfarande ibland, men inte alls i samma omfattning som för några år sedan. Då fick Monika Holm bo hos sin mamma, hon var för sjuk för att klara sig ensam.


– Jag har kvar flera symtom men jag har perioder då jag känner mig betydligt bättre jämfört med innan. Nu kan jag ta promenader, tidigare var mitt liv väldigt instängt, säger Monika Holm.


Läs mer här

TBE-läkemedel

inom räckhåll


Den som drabbas av TBE blir inte bara sjuk. Mer än en tredjedel av de smittade får bestående besvär. Än så länge finns ingen bot, men svenska forskare kan vara det första TBE-läkemedlet på spåren.


Trots att allt fler svenskar vaccinerar sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation, ökar antalet som blir sjuka. Förra året rapporterades 288 fall till Smittskyddsinstitutet, vilket är den högsta noteringen hittills. För att få klarhet i varför fler smittas har Smittskyddsinstitutet inlett ett tvärvetenskapligt forskningssamarbete med ett antal svenska universitet. Tillsammans ska de undersöka samspelet mellan sjukdomsspridning, fästingförekomst och vilda däggdjur.


Läs mer här:

Fästingvirus muterar – blir mer aggressivt


Större variation i arvsmassan gör TBE-viruset mer aggressivt. En instabil RNA-sekvens i arvsmassan gör att viruset muterar. Det visar de två Örebroforskarna Magnus Johansson och Naveed Asghar, som kartlägger TBE-virusets arvsmassa


– Bakterier är ofta enklare att behandla. Virus interagerar med värden och lär sig snabbt att ta sig runt de hinder vi lägger i vägen, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet, som arbetar med molekylär och cellbiologisk TBE-forskning.


Läs mer här:

Håkan, 38, svårt sjuk

– familjen ber om hjälp


Efter ett ryggskott för fyra år sedan har fyrabarnspappan Håkan Fant i Laholm stadigt blivit sämre och sämre. Den svenska sjukvården har inte kunnat förklara orsaken till att en 38-årig man blivit oförmögen att arbeta eller att leka med sina barn.

Nu har vänner till familjen startat en insamling som ska finansiera en behandling i Tyskland.

– Egentligen har vi väldigt svårt att be om hjälp och att stå i fokus. Men det är så häftigt att se att det är så många som bryr sig om Håkan, säger hustrun Marie, 37.


Läs vidare här

Monika bar på oupptäckt fästingsmitta – i 30 år!


Under många år levde Monika med svåra symtom på borrelia, men alla prover visade negativt. Monika var nära att ge upp, tills hon kontaktade Borrelia- och TBE-föreningen. Rådet hon fick av dem kan ha räddat hennes liv.


Feber, värk, illamående och yrsel är bara några av symtomen. 49-åriga Monika Holm har länge känt att något varit fel i hennes kropp.


Men det skulle ta över 30 år innan hon fick rätt diagnos: borrelia och flera andra fästingburna sjukdomar.


Läs mer här

TBE kan förstöra livet

Ann-Christin Notfjell drev hästuppfödning men fick sluta med verksamheten när hon drabbades av TBE. I dag lider hon av trötthet och minnesförlust. Foto: Lena Magnergård


– Jag känner fortfarande inte igen mig själv, säger Ann-Christin Notfjell, i Stallarholmen.

För två år sedan drabbades hon av den fästingburna sjukdomen TBE. Sedan dess har livets förändrats.


Läs mer här: Journalisten Svante Lidén fick TBEDet var ingen krigssituation ute i världen, ingen jordbävning, ingen översvämnings-katastrof som fick den världsvane journalisten Svante Lidén på fall. Det var ett litet farligt kryp, ibland knappt synligt för blotta ögat. En svensk fästing.


Svante Lidén, erfaren reporter på Aftonbladet, har rest över jordklotet oräkneliga gånger. Han har träffat förre FN-chefen Kofi Annan, Sylvester Stallone och Roger Moore för att nämna några celebriteter. Han har flugit i stridsflygplan och åkt stridsvagn och han har autograf från Buzz Aldrin, den andre astronauten på månen.


Det har alltid varit fart och fläkt kring Svante och han har levt ett spännande liv. Men för snart fyra år sedan tvingades han lägga i en lägre växel. Orsaken var TBE, fästingburen hjärninflammation, som varje år drabbar ett par hundra svenskar. Hos de flesta läker sjukdomen ut av sig själv men för några, som i Svantes fall, blir symtomen mycket allvarliga.


Läs mer här:

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved

Håkan får ingen hjälp för sin sjukdom – nu har insamling startats för vård utomlands


Håkan Fant är sängliggande och troligen sjuk i borrelia men det finns ingen hjälp att få i Sverige utan han tvingas nu söka sig till Tyskland.


Helvetet startade för fyra år sedan för familjen Fant. Pappan i familjen, Håkan, drabbades av ryggskott och fick medicinering för problemet. Det ledde i sin tur till att ett virus som funnits i kroppen spreds och besvären blev bara värre och värre.

Läkarna i Sverige vet inte vad felet är men kiropraktorer och massörer som Håkan gått till tror det handlar om borrelia. Ett test gjordes i Sverige men det visade inte på att han var drabbad av den fästingsburna sjukdomen. Problemet är dock att Sverige inte har samma tester som andra länder och kan därmed missa borrelia i vissa fall.


Läs mer här:


 

Fick borrelia som liten – har varit sjuk i över 30 årFeber, värk och yrsel avlöser varandra


YSTAD. I stort sett hela sitt liv har Monika Holm känt att allt inte står rätt till i hennes kropp. Feber, värk och yrsel har i perioder avlöst varandra. Först i 40-årsåldern diagnostiserades hon med borrelia och flera andra fästingburna sjukdomar. Efter lång kamp har hon nu fått hjälp utomlands.

– Att man kunde bli så sjuk av borrelia trodde jag aldrig.

När Monika blev smittad är fortfarande oklart, men enligt hennes läkare på specialistmottagningen i Tyskland där hon till slut fick hjälp, har hon burit på smittan länge. Förmodligen mer än 30 år.

– Jag vet inte när jag blivit smittad. Förmodligen under tidig barndom och sedan kan jag ha blivit biten flera gånger genom åren, vilket spätt på smittan,  säger Monika Holm, i dag 49 år.

Monika minns sin tonår som en tid av kronisk trötthet och långa sjukdomsperioder.

– Jag var inlagd på sjukhus flera gånger för utredningar, men utan resultat. Läkarna kunde inte komma på vad som var fel, men jag var tröttare än de flesta andra, berättar hon.

Symtomen lärde hon sig leva med och under många år tänkte hon inte på dem, men så en dag 2011, förändrades allt.


Läs mer här

4-åriga Elsa drabbades av TBE: "Aldrig kul att se sitt barn må dåligt"


TBE sprids av fästingar och kan leda till mycket svåra symptom.

4-åriga Elsa Grape missade vaccination och fick svåra symptom som hög feber, kräkningar och ljuskänslighet.

Mamma Linda och pappa Thommy stod helt maktlösa och trots att det nu gått ett år är dottern fortfarande inte återställd.

– Det är aldrig kul att se sitt barn må dåligt, säger pappa Thommy Grape till Hälsoliv.


Läs mer här:

Allt fler drabbas av tbe


Allt fler svenskar insjuknar i tbe, eller som man brukar kalla det i Sverige, fästingburen hjärninflammation. Bara mellan år 2007 och 2008 skedde en ökning med 24 procent av antalet personer som drabbades.


Ökningen av fästingsmittan tbe är särskilt tydlig i Stockholmstrakten men under det senaste året har man även sett en spridning av tbe till norra Sverige, bland annat har ett fall av tbe i Skellefteå rapporterats. Och enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, beror spridningen och tbe-ökningen på en rad faktorer.


– Anledningen till att vi ser en kraftig ökning av antalet tbe-fall beror delvis på en förbättrad diagnostik, en ökad observans bland läkare, allmänhet och media. Men det har även blivit en större andel tbe-smittade fästingar, och sen tror forskare att ett varmare klimat bidrar till att fästingarna sprids till norra delar av landet, säger Marika Hjertqvist.


Läs mer här: