Svenska medborgares hälsa offras i sjukdomar som går att bota

BORRELIA - TBE - RICKETTSIA - ANAPLASMA/ERLICHIA - BABESIA - BARTONELLA - NEO-ERLICHIA - TULAREMI - BORRELIA MIYAMOTOI


Svenska medborgares hälsa offras i sjukdomar som går att bota

 

Sjukskrivningarna ökar trots att det blir svårare att bli godkänd av Försäkringskassan. År 2005 kostade detta samhället 37 miljarder kronor. Idag är vi uppe i 62 miljarder och det ökar ständigt. I samma takt har fästingarna brett ut sig i Sverige och mer än hälften av dem bär på en eller flera infektioner. Vi står inför en epidemi som kan hävas med rätt kunskap, behandling och förebyggande verksamhet.

 

Idag kan man bli frisk från borrelia och co-infektioner (bakterier, parasiter, virus (undantag svår TBE)) bara man får adekvat behandling i rätt tid och i tillräckligt lång tid.

Det finns bra behandlingsprotokoll bestående av antibakteriella, antivirala och antiparasitära läkemedel och annan behandling utomlands. Dessa behandlingsprotokoll används inte inom sjukvården i Sverige.

 

Istället lider många medborgare av en massa symtom! Symtom som sjukvården inte klarar av att utreda eftersom testerna inte finns i Sverige. Patienterna bollas mellan olika avdelningar på sjukhusen där ingen vill ta ansvar för diagnos eller behandling.

 

Varför väljer den s.k. borreliaexpertisen i Sverige att blunda för detta och låta medborgare gå sjuka? De väljer att ignorera internationell forskning och fastän de är medvetna om att de svenska testernas opålitlighet fortsätter de att använda dem. Detta fastän det finns bättre utvecklade tester från USA, Tyskland och Finland.

 

Flera patienter hamnar under diagnoser som t.ex. ME/CFS diagnos där man skall utreda att personen inte har borreliainfektion. Då man väljer att använda ett osäkert test så kan man aldrig utesluta det ordentligt. Hur många med ME/CFS diagnos har egentligen fästingburna infektioner som de kunde bli bra ifrån? Andra diagnoser som ofta förekommer vid fästingburna infektioner är fibromyalgi, MS, Parkinson, utmattningsdepression, psykiska problem mm.

 

Samhällsklimatet har förändrats och de medborgare som är sjuka och har en massa symtom och inte klarar av att arbeta pga. dessa får idag inte sjukpenning eller permanent sjukersättning (sjukpension) vilket de förr fick.

 

Nu ska de ut och arbeta. Det klarar de inte med obehandlade långdragna infektionssjukdomar i kroppen, så de hamnar idag mellan stolarna. Deras liv och deras familjers liv och ekonomi slås i spillror.

 

Det tragiska är att de inte hade behövt hamna där om de fått rätt hjälp. Men i Sverige med de tester som används hittar man inte ens 50 % av borreliafallen och många av de andra 20-30 fästingburna sjukdomarna har man inte tester för här. Detta är något som de flesta läkare är fullkomligt medvetna om men de är hindrade att behandla eftersom det inte finns prover att gå efter.

 

Detta kostar inte bara medborgares liv utan det kostar samhället enorma pengar när man inte botar sina sjuka medborgare så att de istället för att vara sjuka kan vara ute i samhället arbeta och betala skatt.

 

Är det då för sent? Nej, vi har sett de som haft långdragna fästingburna infektioner i 5-15 år som kommit tillbaka till jobb efter adekvat behandling utomlands. En behandling som är anpassad för individen vilket då ställer den svenska sjukvården på ända, då inte en behandling passar alla.

 

Vi behöver ett lyft inom läkarkåren där inte läkemedelsbolagen skall lägga sig i. Vi måste lita på våra läkares egna förmågor att kunna ta kloka beslut med hjälp av rätt kunskap. Svenska sjukvården måste även öppna upp sig för internationell forskning och inte envist försöka hävda sig innan det skall godtas i landet. Vi behöver en sjukvård som ser till hela människan och inte behandla symptom utan även orsaken bakom.

 

Vi i Borrelia och TBE föreningen i Sverige efterlyser politiker, läkare och andra som vågar stå upp för patienterna med en nyfikenhet på kunskap och civilkurage att göra det rätta.

 

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved

NYHETER

Nyheter höst  2020

-Fästingar gömmer sig gärna bland fallande löv Läs här 


-Vitlök skyddar mot fästingar enligt studie Läs här 


-Brev till alla vårdcentraler m fl i Sverige Läs här 


-I Sofias Änglar-

Läkarna sa att Robin led av psykisk ohälsa – blev förlamad av borrelia Läs här 


-Årsmöte och medlemsmöte 8 nov se startsidan på hemsidan


-Olika infektioner fästingen har manipulerar fästingens beteende Läs här


-Några fler kändisar har fått borrelia: 

Bella Hadids Läs här

Amy Schumer Läs här


-Fästingsäsongen 2020: Allvarliga sjukdomen glöms bort i pandemin Läs här


-THE NEED FOR AN ALTERNATIVE TO CURRENT ANTIBODY-BASED LYME DISEASE DIAGNOSTIC TESTS

by Timothy J. Sellati, Ph.D., Chief Scientific Officer, Global Lyme Alliance Läs här


Nyheter aug 2020

-Medlemsträff  för att fira föreningens 15 år jubileum är flyttat till 30 april-2 maj 2021 Läs mer på sidan om Medlemsträffar


-EPA har godkänt nootkatone, som finns i cederträ och grapefrukt. Det avvisar fästingar, myggor och andra farliga insekter i timmar, men är säkert nog att äta. Läs mer här

Nyheter juli 2020

- Brev till Läkartidningarna från föreningen Läs här på sidan


-Fästingbett orsakade 3 sjukdomar hos äldre kvinna

Läs mer här


-Borrelia burgdorferi hittades i bröstmjölk Läs mer här


-Varmare klimat lockar springande fästing från Afrika Läs mer här


-5 saker du inte visste om fästingar2020 riskerar att bli ett rekordår för fästingar i Sverige.  Läs mer här

Nyheter juni 2020

-TBE-smittade Emil låg ett halvår på sjukhus Läs mer här 


-TBE utbrott pga opastöriserad ost i Frankrike

Läs här 


-Fästingparasiten babesia ökar i Sverige

Läs här


-Mild vinter = många fästingar Lyssna här


-Nyhetsbrev från North Tick ett forskningsprojekt Läs har på första sidan

Läs om projektet här


-Föreläsning om Babesia i sept i Lund Läs här

Nyheter maj 2020

-Varannan fästing bär på borreliabakterie i södra Finland Läs här 


-En oväntad konsekvens av coronapandemin är att vi troligtvis kommer få se ett ökat antal TBE-fall det här året och nästa år.Läs här


-Hur skiljer jag tecken och symtom på akut borrelia-sjukdom från COVID-19? Läs här (engelska)

Nyheter april 2020

-Årsmötet uppsjutet pga corona


-Fårmjölk nytt sätt kartlägga fästingar med TBE-smitta. Läs här

Nyheter mars 2020

-Azlocillin kan vara den potentiella läkemedelskandidaten mot svårbehandlad Borrelia burgdorferi sensu stricto JLB31 Läs här (engelska)

Nyheter februari 2020

-Fästingar finns nu över hela landet och risken att drabbas av borrelia om man blir fästingbiten är nu lika stor var man än befinner sig i Sverige. Läs här 

Nyheter januari 2020

-I år fyller föreningen 15 år


-Justin Bieber drabbad av borrelia och körtelfeber. Läs här 


-Den svenska sommarplågan fästingen brukar gå i dvala på vintern. Men när vintrarna blir milda, som den vi har nu, kan de ibland vakna i förtid. Läs här

Nyheter höst 2019

-Första fallen av miyamotoi-borrelios med meningit i Sverige

Miyamotoi-borrelios är en typ av återfallsfeber som orsakas av bakterien Borrelia miyamotoi. Läs här 


-Mycket borrelia hos taigafästingar i Norrbotten. Läs här 


-Professor: Parasitstekeln ger hopp om att fästingen kan bekämpas. Läs här


-Vilka bakterier som sprids av fästingar påverkas av fukthalten i miljön Läs  här


-Hade borrelia – ordinerades sjukgymnastik. Läs hela artikeln här


-Nätläkare misstog borrelia för utbrändhet. Läs hela artikeln här


-Tv-bagaren drabbad av livsfarlig sjukdomSébastien Boudet: han drabbades av den livsfarliga fästingsjukdomen TBE. Läs  här 


-TBE-fallen ökade på Gotland i sommar SVT Nyheter.

Nyheter sommar 2019

-Svante berättar om TBE-sjukdomen i ny bok – ”fruktansvärt”.Läs  här


- Oli Bragason, 48, fick TBE, fästingburen hjärninflammation.
I dag är han helt beroende av andras hjälp. Läs här


-Hob håller fästingarna borta från hunden med kokosolja. Läs hela artikeln här


-Dessvärre verkar nu den fruktade Tajgafästingen sprida sig i norra Sverige.Fästingen kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har startat en ny insamling av fästingar för att få mer information om deras utbredning i norr. Läs här


-ALMEDALEN 2019 Borrelia och TBE föreningen har varit i Almedalen i sommar och pratat med olika inom vårdsektorn, politiker mm samt spridit information och bla satt upp varningsskyltar som de som finns i tyska skogar, detta uppmärksammades och ordförande Janna Strandli blev intervjuad om fästingsproblemet Lyssna här


-Vad fästingsaliv gör för människokroppen. Fästingar använder sin saliv för att skapa en "sjö av blod" inuti sina värdar. Läs hela artikeln här (engelska)

Nyheter vår 2019

-Fästingburna sjukdomen babesios ökar. Läs här


-Forskare efterlyser ovanliga fästingar. Skicka in. Läs hela artikeln här


-Disulfiram (Tetraethylthiuram Disulfide) vid behandling av borrelia-sjukdom och babesios: Rapport om erfarenhet i tre fall Läs här (engelska)

Nyheter 2018

-Fästingbakterie kopplas till ögonsjukdomTyfusliknande så kallade rickettsiabakterier som sprids av fästingar kan vara en förbisedd orsak till en del fall av hittills oförklarad inflammation inuti ögat, uveit. Läs hela artikeln här


-Ordförande Janna https://www.expressen.se/tv/nyheter/det-ar-svart-att-blir-av-med-borrelia/

Nyheter 2017

-En ny fästingart som kan sprida flera sjukdomar till människa och en dödlig hundsmitta har hittats i Danmark och Sverige. Läs här 


-Fick allvarligt hjärtfel av borrelia Läs  här


-Rickettsia helvetica utbredd i Sverige Läs r