BORRELIA - TBE - RICKETTSIA - ANAPLASMA/ERLICHIA - BABESIA - BARTONELLA - NEO-ERLICHIA - TULAREMI - BORRELIA MIYAMOTOI
BORRELIA
Patogen: spiroketbakterie (spiralformad), som kan ändra form till bla roundform (cystform)
Sorter: De vanligaste borreliaarterna i Europa är Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia garinii och Borrelia afzelii.
Borrelia är en bakterieinfektion, som sprids av den vanliga hårda fästingen.
Smittan överförs i från fästingens magkanal ofta när fästingen kräks efter den har ätit och ska släppa taget.
Tiden som fästingen suttit förankrad i huden är starkt positivt korrelerad till sannolikheten att spiroketer överförts från fästing till människa, dvs att en infektion ägt rum.
Fästingarna föds osmittade och kan infekteras med bakterien när de suger blod från möss, sorkar, harar, fåglar, ödlor, ekorrar mm
Förekomst: 25-30 % av fästingarna
Inkubationstid: 2-32 dagar
Immunitet: nej man kan bli återsmittad
Symtom: Initialsymtom brukar vara en influensaliknande symtombild med feber, huvudvärk och trötthet och vid 50 % av fallen utslag (erytema migrans) som kan vara allt från en femkrona till hela bålen, utslaget är vanligtvis varken kliande eller smärtsamt, vissa får Bell's Pasley (förlust av förmågan att röra en eller båda sidorna av ansiktet samt en snedhet).
Diagnos: Finns olika tester, läs mer under Provtagning
Behandling: Antibiotika
Vaccin: Nej
Bildkälla:
https://rawlsmd.com/wp-content/uploads/2021/05/lyme-borrelia-symptom-chart.png
Sju Borreliaarter i svenska fästingar
Thomas G T Jaenson, professor, medicinsk entomologi, Uppsala universitet
https://www.researchgate.net/publication/292099786_Sju_Borreliaarter_i_svenska_fastingar
Mer om borrelia
Flera olika arter av spiralvridna bakterier inom släktet Borrelia kan orsaka sjukdom, borrelios, hos människor.
Borrelia-bakterierna finns i naturen i fästingar, i smågnagare (sorkar och skogsmöss), harar, näbbmöss och igelkottar samt i en del fåglar. 5-25% av nymferna och 10-30% av de vuxna fästingarna är infekterade med Borrelia-bakterier. Förmodligen finns Borrelia-bakterier i alla områden i Sverige där den vanliga fästingen finns.
Sjukdomssymtomen hos människor varierar, beroende på vilken Borrelia-art, som man infekterats med, finns flera sorter, i USA finns Borrelia Burgdorferi och i Europa finns Borrelia burgdorferi, B. afzeli, B. garini mm.
De ger lite olika symtom och angriper lite olika organ först.
Borrelia burgdorferi ledsmärtor, den sort som finns i USABorrelia afzeli, huden först ger ofta EM utslag, väldigt duktig att gömma sig för immunsystemet, vanligaste sorten i Europa. Sen kan den gå på hela kroppen. Borrelia garinii häftigt insjuknande hjärnhinne- inflammation eller hjärninflammation kan det bli.
Nu har man hittat en ny borreliasort Borrelia miyamotoi där fästingen föds med smittan (det gör de ej med de andra sorterna utan där måste de få det av ett värddjur som de sugit blod av): den har andra symtom och vanliga testerna hittar den ej.
Inkubationstiden, d.v.s. tiden från infektionen tills sjukdomssymptom uppträder hos en person, är några dagar till några veckor, i genomsnitt två veckor.
I ca hälften av sjukdomsfallen uppträder en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet. Efterhand sprider sig rodnaden cirkelformat (erythema migrans) samtidigt som den bleknar i centrum.
Hos kvinnor, jämfört med män, blir hudrodnaden tio gånger oftare icke-ringformad.
Klåda förekommer ibland på platsen för hudrodnaden.
En del av de drabbade har influensaliknande symtom med feber, huvudvärk och muskelvärk. Infektionen kan sedan, efter ett par veckor till månader, utvecklas vidare med symtom från centrala nervsystemet (hjärnhinneinflammation, utstrålande smärtor, förlamning, främst i ansiktet), lederna och i sällsynta fall även från hjärtat.
Det finns inget vaccin mot borrelia.
Borrelia kallas den stora sjukdomsimitatören och bakterien har en livscykel på ca 4 veckor vilket gör att den reproducerar sig 1 ggr i månaden och det är då den går ut från cystform ur cellerna in i spirochetform (maskform) in i blodet för att kunna föröka sig, det är då man får tag på den och döda den. Ofta vid borrelia ser man en försämring var 4e vecka och om dessa försämringar finns kvar då anser ILADS läkare att borrelian ännu är aktiv. Ofta behandlar dem tills men inte längre har denna försämring och sen kör man 1-2 månader till och sen slutar man tvärt och hoppas på att inte ett återfall händer inom några månader. Kommer ett återfall på med behandling igen, kommer inget återfall då är man slutbehandlad.
Tips att föra en liten dagbok där man markerar värre dagar för att se när borrelian förökar sig och ha koll på borreliacykeln. Vissa läkare använder denna cykel i behandlingen för hur patienten ska ta behandling, men ej alla.
Sen kan det också vara så att behandlingen har hjälpt och att ditt eget immunförsvar nu har tagit hand om den borrelian som finns kvar. Det enda då är att sluta och se om det kommer ett återfall eller om du har skov någon dag-dagar var 4e vecka.
Det viktiga att komma ihåg att ett återfall kan se annorlunda ut än de initiala problemen, så en person som ej haft ledvärk, hjärndimma, hjärtproblem mm förut kan få det, eftersom borrelian flyttar på sig i kroppen och slår till där den vill
Nya Borrelia miyamotoi
Borrelia miyamotoi är en av få infektioner som kan överföras direkt från mammafästingen till äggen så fästinglarven föds smittad.
Borrelia miyamotoi är ger en återkommande feber sjukdom som överförs av samma hårdna (Ixodid) fästningart som överför den vanliga borrelian.
1994 upptäcktes i Ixodes persulcatus fästingar i Japan. B. miyamotoi-arter med de återkommandefeber sjukdomar, som vanligtvis överförs av mjuka (argasid) fästingar eller löss.
B. miyamotoi infekterar minst sex Ixodes tick-arter i Nordamerika och Eurasien.
Mänskliga fall av B. miyamotoi-infektion rapporterades först 2011 i Ryssland och därefter i USA, Europa och Japan.
Dessa rapporter dokumenterar folkhälsoproblemet av B. miyamotoi, den förefaller vara jämförbar i frekvensen för babesios eller granulocytisk anaplasmos hos människor i vissa områden och kan orsaka allvarlig sjukdom, inklusive meningoencefalit.
De vanligaste kliniska manifestationerna av B. miyamotoi-infektion är feber, trötthet, huvudvärk, frossa, myalgi, artralgi och illamående.
B. miyamotoi-infektion behandlas med antibiotika
B. miyamotoi infektion bör övervägas hos patienter med akut febersjukdom som har utsatts för Ixodes fästingar.
Eftersom kliniska manifestationer är ospecificerade, kräver etiologisk diagnos bekräftelse genom blodprovskontroll, PCR, antikroppsanalys, in vitro odling och / eller isolering genom djurets ympning.
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25700888 & Dr Richard Horowitz
OBS!
Svenska tester för vanlig borrelia testar inte om man har denna.
Det finns tester att ta men då måste ens läkare remmittera att man tar just för denna, bara enstaka lab i Sverige har detta test.
Det finns privata tester att ta på tyska lab för den.
Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se
Copyright @ All Rights Reserved