Prevention husdjur

Prevention mot fästingsbett på husdjur


Ha inte hund eller katt i sängen så fästingar kan komma in med dem och hoppa

på dig istället när du sover.

Kontrollera ditt sällskapsdjur minst varje kväll och ta bort fästingar.


Använd plasthandskar när du tar bort fästingar från hund och katt eller tvätta

händerna ordentligt efteråt, om fästingen kräks eller går sönder har du

bakterier på dina händer som du lätt kan sprida runt.


Kom ihåg bränn fästingen!


Halsband Det finns olika halsband, vissa med insektsmedel, andra med örtmedel

och vissa i bärnsten.


Fästingsmedel Det finns långtidsverkande medel som droppas i pälsen, sen finns tillfälliga sprayer man kan ha på, sen kan man alltid egentillverka örtsprayer till djuren också.


Fästingsmedicin Medicinen Bravecto i tablettform är receptbelagd fås av veterinär, en tuggtablett räcker i 12 veckor eller receptbelagda 

medicinen Nexgard, fungerar som Bravecto men skall vara lite ”mildare” enligt vissa veterinärer, speciellt för lite mindre hundar. Den senast har dock bara 4 veckors verkningstid.


Fodertilllägg Olika medel man har i hundens mat som gör att fästingen inte biter hunden.


Fästingsavvisare Skudo är en elektronisk fästingavvisare för djur. Säges fungera avstötande med pulserande ultraljud som håller fästingar och loppor.


Vaccin För hundar finns numera ett vaccin mot borrelia Beprövat sedan länge i USA. Samma typ av vaccin som utvecklades för människor, men det blev dyrt och försäkringsbolagen ville ej betala det. Dessutom angreps det av vaccineingsmotståndare, varpå det drogs in av tillverkaren.OBS! Föreningen kan inte garantera effekten av de olika produkter som finns på marknaden.

Bravecto är emellertid gokänd som verksam medicin av Läkemedelsverket. Hur varje produkt fungerar för var och en är individuellt.


Vi råder alla att läsa på om varje produkt - innehåll och hur de fungerar - och sedan fatta ett eget beslut vad de vill testa.

En produkt har inte samma effekt hos alla, ibland kan man behöva testa flera för att hitta "den rätta produkten" för var och en.

Har man flera djur så kan man behöva använda sig av olika produkter för att uppnå den bästa effekten för varje djur i hemmet.

ZeroBugs Pet-

Verkar med ultraljud mot fästingar och loppor – för katter och hundar, även valpar och kattungar. Har en aktionsradie på ca 1,5 meter enligt tillverkaren. 

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved