Testa fästingen

Testa fästingen om den har infektioner


TESTA VIA ARMIN LAB


Ta fästingen som bitit dig lägg den i en liten påse och skicka till dem.

Tester gjorda på fästingar direkt har extrem hög tillförlitlighet.


Kostnad:

Borrelia-Test 49,90 € incl. VAT (Borrelia burgdorferi sensu lato, Borrelia miyamotoi)


TBE-Test 49,90 € incl. VAT (Tick-borne encephalitis)


Tick-Screening 89,90 € incl. VAT (Borrelia burgdorferi sensu lato, Borrelia miyamotoi, Anaplasma phagocytophilum, Rickettsia, Babesia, Bartonella)


https://www.arminlabs.com/content/forms/tick-pcr-order-form-lyme-coinfections-arminlabs.en.pdf


Lab som testar fästingen för vissa infektioner


Skicka in fästingen till:


MVZ Labor Ravensburg

Elisabethenstraße 11

88212 Ravensburg

Tyskland


tel +49 751 502-0

info@labor-gaertner.com


De kan testa fästingen för Borrelia, Rickettsia, Babesia, Anaplasma, Bartonella, Coxielle burneti, Francisiella tularensis


Mycket borrelia hos taigafästingar i Norrland


Den höga förekomsten av borreliabakterier hos taigafästingar i norra Sverige förvånade forskarna.

Borreliabakterier förekommer hos mer än hälften av taigafästingarna i Norrbotten, skriver forskare i Läkartidningen. Fåglar misstänks ligga bakom spridningen av denna farliga fästingart som nu fått fäste i Sverige.


Det var 2016 som man för första gången upptäckte permanenta grupper av taigafästingen på öar och halvöar i Bottenviken. Nu kan samma forskare visa att en ovanligt hög andel av dessa fästingar är infekterade av borrelia, varav vissa har de borreliabakterier som kan orsaka Lyme neuroborrelios, som kan ge mycket besvärliga symtom.


Dessutom kan taigafästingen sprida en farligare variant av en helt annan sjukdom, TBE, jämfört med den "vanliga" fästingen.

– På vissa öar i Bottenviken är den här fästingarten väldigt vanlig, säger Thomas Jaenson, professor emeritus i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, till TT.


Över hälften

Tillsammans med forskarkollegan Peter Wilhelmsson vid Linköpings universitet har han analyserat 262 taigafästingar med avseende på borrealia.

Resultatet, som de redovisar i Läkartidningen, visar att 56 procent av fästingarna var infekterade med borrelia. Det innebär en betydligt högre andel än de cirka 36 procent av den vanliga fästingen som bär på borreliabakterier.

Fästingarna var infekterade med flera av olika sorters borrelia, och som kan orsaka olika typer av sjukdomen. En av fästingarna, en hona, var dessutom infekterad av fläckfeberbakterien Rickettsia helvetica.


Sprids med gäss

Forskarna tror att fästingarna fått fäste i den norrländska skärgården med hjälp av fåglar.

– Vi misstänker att det är gäss som är blodvärdar till taigafästingen. Gässen häckar från april till juni på de här öarna och det är då den här fästingen är aktiv där, säger Thomas Jaenson.

Bland de vanliga fästingarna är det oftast nymferna som suger blod från människor, medan det oftast är vuxna honor som gör det hos taigafästingen.

Källa:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kJPpr9/mycket-borrelia-hos-taigafastingar-i-norrland?fbclid=IwAR2HBc2vlhKRxS1O8Z0NE20TKlt60f-LjMnShkVGVZoViHlSJyHlr91zxp8

Forskare varnar: Ny fästing sprids nu i Sverige – kan innebära dödlig utgång


Nu har forskarna slagit larm om en ny fästing som hittats både i Sverige och Danmark. Att den har hittat hit är till följd av den globala uppvärmningen.


Fästingen sprider sjukdomar och nu varnas alla hundägare, eftersom den kan innebära dödlig utgång för husdjuren.


När forskarna gick igenom pälsen på en guldschakal så blev dom väldigt förvånade när de hittade 18 stycken fästingar.


I och med den globala uppvärmningen har fästingen tagit sig till Sverige och Danmark, så nu har forskare gått ut och varnat om den nya sortens fästingar som sprider sig i snabb takt.– Vi blev överraskade att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene Bødker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut till Sveriges Radio.


Fästingen jämförs som en malarialiknande parasit

Fästingen som kallas för Brokig hundfästing jämförs med en malarialiknande parasit. Förutom att den kan sprida upp mot 40 sjukdomar så kan den dessutom orsaka död hos våra husdjur.


Av denna anledning har nu forskarna gått ut med denna varning som framförallt riktar sig till hundägare


Fästingen som går under namnet Brokig hundfästing känns igen tack vare dens röd-bruna färg med ett vitt mönster som liknar en skalbagge. Brokig hundfästing trivs bäst i alvdalar, öppna fält och våtmarker.

Läs mer här


Så känner du igen brokig hundfästingFästingen kallas  Brokig hundfästing,

och jämförs med en malarialiknande parasit.

Förutom att den kan sprida upp mot

40 sjukdomar så kan den orsaka döden

hos hundar, vilket gör att forskarna går

ut med en varning till alla hundägare.


Den snabba jättefästingen mer aggressiv -  2 olika sorter


I sommar har en jättefästing påträffats i Sverige. Den är mer aggressiv och snabbare än den vanliga fästingen. SVA tror att det kan finnas fler och uppmanar ägare till hästar och kor att hålla extra koll på sina djur.

I sommar har man hittat ett exemplar av en fullvuxen Hyalommafästing, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Fästingen kan bli två centimeter lång som blodfylld. Den är aggressivare och snabbare än den fästing vi är vana vid i Sverige. Jättefästingen är också mer aktiv och jagar själv en värd att attackera.

Fram till i dag har man observerat två arter av släktet Hyalommafästingen i Sverige: flyttfågelfästingen och den så kallade Hyalomma rufipes, som på engelska heter the hairy hyalomma, eftersom den har hår på delar av kroppen.


– De hittades på hästar. Det beror förmodligen på att man ryktar och pysslar om hästar mycket, hade man skött om kor på samma sätt hade man säkert hittat många fler, säger Anders Lindström.

Hyalommafästingen attackerar helst större däggdjur som hästar och kor, men kan även ha andra djur och människor som värddjur.

 

Kan bära på smittor

Hyalommafästingen kan bära på smittor som är skadliga för både människor och djur. Den kan bland annat bära på piroplasmer, parasiter som kan orsaka allvarliga sjukdomar hos flera djurarter. I Sverige är piroplasmos inte ovanligt hos nötkreatur och den smittan sprids även med vanlig fästing.


– Hyalommafästingen kan dock överföra nya bakterier som kan drabba nötkreatur, även om sannolikheten är låg, säger Giulio Grandi.

Den kan också överföra piroplasmer till hästar, en smitta som i dag inte finns hos hästar i Sverige.


Kan överföra blödarfeber

Hyalommafästingen kan också överföra Krim-kongo blödarfeber och rickettsios till människor, som båda är allvarliga sjukdomar. Sjukdomarna har dock inte påvisats hos fästingar i Sverige. Men i Tyskland hade man förra året fått in och undersökt 18 hyalommafästingar och hälften av dem bar på rickettsios.

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved