TBE - fästingburen hjärninflammation
TBE (Tick Borne Encephalitis, fästingburen encefalit)
Patogen: tillhör gruppen Flavivirus, är en anmälningspliktig sjukdom.
TBE är en virusinfektion, som sprids av den vanliga fästingen. Smittan överförs i bettögonblicken från fästingens saliv.Fästingarna kan infekteras med viruset när de suger blod från skogsmöss eller skogssorkar. Fästinglarverna kan även kläckas med virusinfektionen i kroppen genom att deras fästingmamma överförde infektionen till sin avkomma. I ett område där infektionen finns är i allmänhet 1 % av fästingarna infekterade med virus men i vissa områden med hög smittorisk är upp till 5 % av vuxna fästingar bärare av TBE. I sällsynta fall kan man också smittas av opastöriserad mjölk från smittade djur. Detta har framförallt förekommit i Centraleuropa.
Utbredningen av virusbärande fästingar är framförallt: Östersjökusten från Uppland ner till Kalmar och runt Stockholm speciellt Mälardalen sen finns det i princip hela södra Sverige men mer i kustområden Bohuslän och Göteborg och runt sjöarna Vättern och Vänern.
Utomlands finns TBE i ormråden i Central- och Östeuropa, Baltikum, Bornholm, Åboland skärgård och på Åland.
Inkubationstid: 1-2 veckor.
Immunitet: efter infektion har man livslång immunitet
Den som blir smittad av TBE-virus kan efter 1–2 veckor få influensaliknande symtom, som lindrig feber och värk i huvud och kropp. Besvären varar i upp till en vecka.
Efter 1-3 veckor sprider sig infektionen hos var tredje infekterad till hjärna och hjärnhinnor med hjärnhinneinflammation, feber, huvudvärk, illamående, kräkningar och påverkat allmäntillstånd. Cirka 10 % blir allvarligt sjuka med kognitiv påverkan, andningsbesvär, förlamning över skulderområdet och symtom från kranialnerverna.
De som blir ordentligt sjuka behöver uppsöka sjukhus och läggs oftast in. TBE är en potentiellt dödlig sjukdom, även om det är ovanligt. 2013 dog 4 personer i Sverige på grund av TBE.
Efter sjukdomen kan trötthet, huvudvärk, koncentrationsstörning, minnessvårighet, affektlabilitet, tremor, balansstörning, talsvårighet kvarstå. Ungefär hälften av fallen som fått hjärnhinneinflammation får bestående neuropsykiatriska symtom (minne- och koncentrationsstörning samt personlighetsförändring). Kvarstående förlamning vid kronisk inflammation i ryggmärgen förekommer i samma omfattning.
I studier vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm visade att små barn också drabbas av TBE och kan få långvariga symtom med huvudvärk och trötthet, uttröttbarhet som kan ge minnes- och koncentrationsproblem så att det kan påverka skolarbetet.
Diagnos: Serum-IgM mot TBE. Både spinalvätska och serum skall tas.
Behandling: Det finns i dag ingen medicinsk behandling mot viruset utan man kan bara behandla symtomen.
Vaccin: Vaccin kan tas i förebyggande syfte. Vaccinet är väl beprövat och allmän vaccinering görs tex i Österrike. Skyddet är inte 100 %. Grundskyddsvaccinering inleds med fördel tidigt på säsongen, gärna i mars månad. Grundvaccinering innebär 3-4 doser inom ett år följt av en dos var 3:e-5:e år.
I Sverige rapporteras ungefär 200 fall av TBE årligen. Sannolikt insjuknar många fler personer.
Drabbad av TBE
TBE kan inte botas utan kroppen måste själv läka ut infektionen. Man behandlar de symtom som TBE ger och de svårast drabbade hamnar på sjukhus. Efter akut sjukdom kan man behöva rehabilitering av fysioterapeuter länge.
Hantera hjärntrötthet:
Man har nu sett att en medicin kan hjälpa vissa som heter metylfenidat.
Sen har man sett att mindfullness kan slappna av hjärnan så gå gärna en kurs i det och praktisera det.
Hantera känslighet för intryck ljud, ljus, huvudvärk mm:
Olika strategier du kan göra för att du lättare ska hantera omgivningen - starka ljud , starka ljus och många intryck är jobbigt för den hjärntrötta, du kan anpassa omgivningen runt dig genom att begränsa skärmtid, använda hörselskydd, använda öronproppar, använda solglasögon, dra ner persienner mm.
För vissa funkar det bättre med att lyssna in saker än att läsa.
Kan vara så att du behöver umgås i liten grupp eftersom många personer och då många intryck tröttar ut. Regelbundna vanor med mat och sömn, kom ihåg att lägga in tid för vila.
TBE-fästingar tar sig mot Norrland
Publicerat måndag 3 april
LYSSNA https://sverigesradio.se/story/5231
De senaste åren har fästingar som bär på viruset TBE spritt sig över allt fler områden i Sverige. Hör statsepidemiolog Anders Lindblom om vilka nya platser vi ska se upp för krypen på i år.
Johanna Bergkratz,johanna.bergkratz@sverigesradio.se
TBE-sjuka Jazmin, 7, kan inte åka pulka: "Det blir en stor kostnad om alla ska vaccinera sig"
tisdag 21 februari
LYSSNA
https://sverigesradio.se/artikel/tbe-sjuka-jazmin-7-kan-inte-aka-pulka-det-blir-en-stor-kostnad-om-alla-ska-vaccinera-sig
Efter beskedet att TBE-vaccin inte kommer att vara gratis för barn och unga i Värmland är pappan Johan Johansson kritisk.Han är pappa till sjuåriga Jazmin som fick TBE i somras."Det blir en stor kostnad, särskilt om alla barn och vuxna ska vaccinera sig samtidigt", säger Johan Johansson
Nyheter P4 Värmlandp4varmland@sverigesradio.se
Rolf Höglund var vaccinerad och fullt frisk när han drabbades av TBE.
Foto: PRIVAT
Rolf, 63, dog i sviterna av TBE: ”Maximal otur”
PUBLICERAD:12 APR 2023
Rolf Höglund, 63, var fullvaccinerad mot fästingsjukdomen TBE och alltid försiktig när han rörde sig i skog och mark.
Ändå blev han biten, smittad – och svårt sjuk.
Tvåbarnspappan avled på sjukhus, omgiven av sina nära och kära.
– Pappa var fullt frisk, stark och hälsosam. Det här slog ner som en blixt, det var en fruktansvärd tid, berättar dottern Sanna, 33.
Alva, 18, fick hjärnan drabbad av TBE: ”Minst förlåtande att jag blev sjuk”
https://www.mariestadstidningen.se/2023/04/10/alva-kylen-fran-ardala-skara-drabbad-av-kraftig-tbe-vid-18-ars-alder-och-mamma-jenny-kylen-fick-va-a0bd1/
Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se
Copyright @ All Rights Reserved
E-mail: foreningen@borrelia-tbe.se
Copyright @ All Rights Reserved